Executive Function

Hvis du har mistanke til noget ud fra denne artikel, så opsøg læge for at få fastlåst diagnosen. Snak altid med en fagkyndig inden du selv prøver at medicinere. Denne side er kun til for at du kan se om dit barn har disse problematiker i sig, så i bedre kan hjælpe jeres barn eller dig selv, til at håndtere det.

Kunne du tænke dig hjælp til at forstå Tourette, så kan du få en gratis 30 min snak. Klik her og bestil en tid.

Tourette & Executive Function Comorbiditet: 

Mange mennesker med Tourette Syndrom er uorganiserede, det er fordi de har svært ved at udvikle strategier til at overvinde problemer, eller implementere strategier, der er foreslået dem, dette skaber betydelige forhindringer for dem, hvilket kan have påvirkning på deres uddannelses succes. 

Disse studerende har ofte brug for betydelig støtte til at styre arbejdsgangene og hjælp til at lære strategier til at overvinde udfordringer med eksekutiv dysfunktion. Hvis de får forbedrede færdigheder, inden for udøvende funktioner gør dette det  muligt for eleverne at prioritere opgaver, udføre opgaver og administrere tid til mere præcist at afspejle deres sande evner. 

Ifølge en undersøgelse (9) så kan man ikke regne med at man har Eksekutiv Funktion hvis man har Tourette, undersøgelsen viser nemlig at der er større sandsynlighed hvis man har anden form for diagnose også, så som ADHD, OCD, Autisme, Bipolar & Depression. 

Executive Function/ Eksekutive Funktions Udfordringer. 

Der er flere udfordringer når man har Eksekutive Funktion, her vil vi nævne nogle af dem du måske kommer til at se hos personer der har Eksekutive Funktion. 

  • Kan have svært ved at administrere tid og opmærksomheden. 
  • Skift let fokus 
  • Kan have svært ved at Planlægge og organisere. 
  • Kan have svært ved at huske detaljer. Kan have svært ved at styrer upassende tale eller adfærd. 
  • Kan have svært ved at indføre fortidens erfaringer med  nutidens handlinger. 

Dette er de færdigheder som vi anser som vigtige for at kunne fungere i skolen og  generelt i livet. 

To eksempler vi især kan komme ind på, det er tidsstyring og problemløsning. 

En person med Eksekutive Funktion kan have ekstraordinære talenter og evner, men ikke besidder den organisatoriske kapacitet til at demonstrere disse evner på en nyttig og produktiv måde. 

Typer af Eksekutive Funktion  

Eksekutive funktion kan opdeles i to kategorier: organisering og regulering: 

Organisering handler om at indsamle information og strukturere den til evaluering og håndtering. 

Regulering handler om at gøre status over miljøet og ændre adfærd som reaktion på det. 

Det kan for eksempel være fristende at se et stykke chokoladekage på dessertvognen på en restaurant. Men en god eksekutive-funktion vil hjælpe med at minde dig om, at kagen sandsynligvis indeholder hundredvis af kalorier, og at det at spise den er i konflikt med dine vægtstyringsmål. 

Eksekutive Funktion hos børn. 

Problemerne i Eksekutive Funktion, kan blive mest tydelige i løbet af et barns skoleår, når de forstyrrer evnen til at starte og afslutte skolearbejdet til tiden. Den gode nyhed i det her er, at hjernen fortsætter med at udvikle sig langt ind i voksenalderen. En persons eksekutive funktioner er formet af fysiske forandringer, men også af løbende oplevelser. Tidlig opmærksomhed på problemer med eksekutive funktion kan hjælpe børn med at vokse fra problemerne og kompensere for svagheder. 

Eksekutive Funktion ses i flere Diagnoser. 

Man har undersøgt børn og voksne for Eksekutive Funktion, og man har set sammenhæng med, ADHD, Tourette Syndrom, Bipolar, Depression, OCD, Autisme og ved traumatiske hjerne skader. 

Solverwp- WordPress Theme and Plugin