ADD / ADHD

Hvis du har mistanke til noget ud fra denne artikel, så opsøg læge for at få fastlåst diagnosen. Snak altid med en fagkyndig inden du selv prøver at medicinere. Denne side er kun til for at du kan se om dit barn har disse problematiker i sig, så i bedre kan hjælpe jeres barn eller dig selv, til at håndtere det.

Kunne du tænke dig hjælp til at forstå Tourette, så kan du få en gratis 30 min snak. Klik her og bestil en tid.

Tourette & ADHD Comorbiditet:

Hvis du har mistanke til noget ud fra denne artikel, så opsøg læge for at få fastlåst diagnosen. Snak altid med en fagkyndig inden du selv prøver at medicinere. 

Normalt ser man ADHD/ADD i 9,2% af drenge og 2,9% i piger, men har man Tourette er der en stigning i muligheden for at have ADD/ADHD, faktisk anses ADHD som den højeste comorbid diagnose tilknyttet Tourette, test imellem ADHD & Tourette har vist at  imellem 21% og 90% der har Tourette har også ADHD/ADD. Det giver meget god mening da det er samme område af hjernen og de samme kemikalier der påvirker hjernen, set ud fra ADHD & Tourette.

En af de store ting er at man ikke producere nok Dopamin, Serotonin & GABA.
Dopamin er det der styre hastigheden på tankerne, Gaba er det der bramser tankerne og Serotonin er vores glædes hormon.
Det er de samme ting man ser hos ADHD patienter.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Der er ingen enkelt test til at diagnosticere ADHD, og andre problemer, såsom angst, depression og visse typer indlæringsvanskeligheder, kan have lignende symptomer.

Mennesker med ADHD viser et vedvarende mønster af uopmærksomhed og/eller hyperaktivitet-impulsivitet, der forstyrrer funktion eller udvikling i hverdagen.

Uopmærksomhed: (Tegn på ADD)

Børn op til 16 år skal have 6 eller flere af de kriterier her under for at kunne blive anset som ADD eller ADHD patient. Er du voksen skal du have 5 eller flere af de senarier her under for at kunne anses som ADD/ADHD patient. Yderligere skal symptomerne have været til stede i mere end  6 måneder, og de er uhensigtsmæssige for udviklingsniveau:

  • Undlader ofte at være meget opmærksom på detaljer eller laver skødesløse fejl i skolearbejde, på arbejdet eller med andre aktiviteter.
  • Har ofte problemer med at holde opmærksomheden på opgaver eller legeaktiviteter.
  • Ser ofte ikke ud til at lytte, når der tales direkte til dem.
  • Følger ofte ikke instruktionerne og undlader at afslutte skolearbejde, gøremål eller pligter på arbejdspladsen (f.eks. mister fokus, kommer på sidespor).
  • Har ofte problemer med at organisere opgaver og aktiviteter.
  • Undgår, ikke kan lide eller er tilbageholdende med at udføre opgaver, der kræver mental indsats over en længere periode (såsom skolearbejde eller lektier).
  • Mister ofte ting, der er nødvendige til opgaver og aktiviteter (f.eks. skolematerialer, blyanter, bøger, værktøj, tegnebøger, nøgler, papirarbejde, briller, mobiltelefoner).
  • Bliver ofte let distraheret
    Er ofte glemsom i daglige aktiviteter.

Hyperaktivitet og impulsivitet:

Børn op til 16 år skal have 6 eller flere af de kriterier her under for hyperaktiviet-impulsivitet for at kunne blive anset som ADHD patient. Er du voksen skal du have 5 eller flere af de senarier her under for at kunne anses som ADHD patient. Yderligere skal symptomerne have været til stede i mere end  6 måneder, og de er uhensigtsmæssige for udviklingsniveau:

  • Piller ofte med eller banker på hænder eller fødder, eller snurrer i sædet.
  • Forlader ofte sædet i situationer, hvor det forventes at blive siddende.
  • Løber ofte rundt eller klatrer i situationer, hvor det ikke er passende (unge eller voksne kan være begrænset til at føle sig rastløse).
  • Ofte ude af stand til at lege eller deltage i fritidsaktiviteter stille og roligt.
  • Er ofte “på farten” opfører sig som om “drevet af en motor”.
  • Taler ofte overdrevent.
  • Udstøder ofte et svar, før et spørgsmål er blevet besvaret.
  • Har ofte problemer med at vente på sin tur.
  • Afbryder eller trænger sig ofte på andre (f.eks. støder ind i samtaler eller spil)

Derudover skal følgende betingelser være opfyldt:

  • Adskillige uopmærksomme eller hyperaktive-impulsive symptomer var til stede før 12-årsalderen.
  • Adskillige symptomer er til stede i to eller flere omgivelser (f.eks. hjemme, i skolen eller på arbejdet; med venner eller familie; i andre aktiviteter).
  • Der er tydelige beviser for, at symptomerne forstyrrer eller reducerer kvaliteten af social-, skole- eller arbejdsfunktion.
  • Symptomerne opstår ikke kun i løbet af skizofreni eller en anden psykotisk lidelse. Symptomerne er ikke bedre forklaret af en anden psykisk lidelse (f.eks. humørforstyrrelse, angstlidelse, dissociativ lidelse eller en personlighedsforstyrrelse).

Baseret på typerne af symptomer kan tre slags (præsentationer) af ADHD forekomme:

  1. Kombineret præsentation: hvis der var nok symptomer på begge kriterier uopmærksomhed og hyperaktivitet-impulsivitet i de sidste 6 måneder
  2. Overvejende uopmærksom præsentation: hvis nok symptomer på uopmærksomhed, men ikke hyperaktivitet-impulsivitet, var til stede i de sidste seks måneder.
  3. Overvejende hyperaktiv-impulsiv præsentation: hvis der har været nok symptomer på hyperaktivitet-impulsivitet, men ikke uopmærksomhed, i de sidste seks måneder.

Fordi symptomer kan ændre sig over tid, kan præsentationen også ændre sig over tid.

 

Typer af ADD ifølge Dr. Daniel Amen:

  1. Klassisk ADD
    Symptomer: Uopmærksom, distraherbar, hyperaktiv, uorganiseret og impulsiv. Normal hjerneaktivitet i hvile; nedsat hjerneaktivitet under koncentrerede opgaver.
    Årsag: Dopaminmangel; nedsat blodgennemstrømning i præfrontal cortex og cerebellum, samt basalganglier, som hjælper med at producere dopamin.
    Behandling: Stimulerende medicin, såsom Ritalin, Adderall, Vyvance eller Concerta, eller stimulerende kosttilskud, såsom rhodiola, grøn te, ginseng, samt aminosyren L-tyrosin, som er en byggesten af dopamin; ekstra fysisk aktivitet; fiskeolie, der er højere i EPA end i DHA.
  2. Uopmærksom ADD
    Symptomer: Kort opmærksomhed, distraherbar, uorganiseret, udsætter, kan dagdrømme og være indadvendt; ikke hyperaktiv eller impulsiv; påvirker piger lige så meget eller mere end drenge.
    Årsag: Dopaminmangel; lav aktivitet i den præfrontale cortex.
    Behandling: Stimulerende medicin, såsom Adderall, Vyvance eller Concerta, eller stimulerende kosttilskud, såsom aminosyren L-tyrosin; kost med højt proteinindhold, lavt kulhydratindhold; Regelmæssig motion.
  3. Overfokuseret ADD
    Symptomer: Kernesymptomer på klassisk ADD, plus problemer med at flytte opmærksomhed, gå fra tanke-til-tanke eller opgave-til-opgave; sidde fast i negative tankemønstre eller adfærd.
    Årsag: Dopamin- og serotoninmangel; overaktivitet i anterior cingulate gyrus, hvilket gør fleksibiliteten vanskelig.
    Behandling: Kosttilskud, såsom L-tryptophan, 5-HTP (kosttilskud brugt som antidepressiv), safran og inositol (naturligt forekommende næringsstof, der bruges til at øge årvågenhed, fokus, humør og mental klarhed); ellers antidepressiva Effexor, Pristique eller Cymbalta; undgå kost med højt proteinindhold, som kan udløse dårlig adfærd. Neurofeedback.
  4. Temporallap ADD
    Symptomer: Kernesymptomer på klassisk ADD, såvel som indlærings-, hukommelses- og adfærdsproblemer, såsom hurtig vrede, aggression og mild paranoia.
    Årsag: Abnormiteter i tindingelappen; nedsat aktivitet i præfrontal cortex.
    Behandling: Aminosyre GABA (gamma-aminosmørsyre) for at berolige neural aktivitet og hæmme nerveceller i at overtænde eller affyre uregelmæssigt; magnesium til at hjælpe med angst og irritabilitet; anti-konvulsiv medicin til at hjælpe med humørstabilitet; gingko eller vinpocetine for at hjælpe med indlærings- og hukommelsesproblemer.
  5. Limbisk ADD
    Symptomer: Kernesymptomer på klassisk ADD samt kronisk tristhed på lavt niveau (ikke depression): humørsvingninger, lav energi, hyppige følelser af hjælpeløshed eller overdreven skyldfølelse og kronisk lavt selvværd.
    Årsag: For meget aktivitet i den limbiske del af hjernen (humørkontrolcentret); nedsat præfrontal cortex aktivitet, uanset om man koncentrerer sig om en opgave eller i hvile.
    Behandling: Supplerer DL-phenylalanin (DLPA), L-tryosin og SAMe (s-adenosyl-methionin); anti-depressiva Wellbutrin eller Imipramin; dyrke motion; fiskeolie og kostændringer.
  6. Ring of Fire ADD (“ADD plus”)
    Symptomer: Følsomhed over for støj, lys, berøring; perioder med ond, grim adfærd; uforudsigelig adfærd; taler hurtigt; angst og frygt.
    Årsag: En ring af hyperaktivitet omkring hjernen (hele hjernen er overaktiv, med for meget aktivitet på tværs af hjernebarken og andre områder).
    Behandling: Stimulanter alene kan gøre symptomerne værre. Begynd med en eliminationsdiæt. Hvis der er mistanke om allergi, boostes neurotransmitterne GABA og serotonin gennem kosttilskud, såsom GABA, 5-HTP og L-tyrosin, og medicin, hvis det er nødvendigt. For medicin, start med antikonvulsiva og blodtryksstofferne guanfacin og clonidin, som beroliger den generelle hyperaktivitet.
  7. Ængstelig ADD
    Symptomer: Kernesymptomer på klassisk ADD, samt at være angst og anspændt, have fysiske stresssymptomer som hovedpine og mavepine, forudsige det værste, fryse i angstfremkaldende situationer, især hvis man bliver dømt.
    Årsag: Høj aktivitet i basilikumganglier (det modsatte af de fleste typer ADD, hvor der er lav aktivitet).
    Behandling: Fremme afslapning og øge dopamin- og GABA-niveauerne. ADD-stimulerende midler, taget alene, gør patienterne mere ængstelige. Begynd med en række “beroligende” kosttilskud, såsom L-theanin, relora, magnesium og hellig basilikum. Tricykliske antidepressiva Imipramin eller Desipramin til at sænke angst, afhængigt af individet. Neurofeedback for at mindske symptomer på angst, især for at berolige den præfrontale cortex.

Oplysningerne i denne artikel kommer fra Dr. Daniel G. Amens bog Healing ADD: The Breakthrough Program That Allows You to See and Heal the 7 Types of ADD (Penguin Group, 2013), og en artikel i ADDitude Magazine, The Seven Types of ADD – og hvordan man behandler hver enkelt. Samt kilderne her under.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin